Bezienswaardigheden in en rondom Apiro - Le Marche

Gemeentewapen van Apiro

Gemeentewapen van Apiro

Apiro een middeleeuws dorpje middenin Le Marche in de wijnstreek van de Verdicchio telt ongeveer 2430 inwoners en ligt op 516 meter hoog aan de voet van de Apennijnen. Het heeft een schitterend klein theatertje, Teatro Giovanni Mestica wat op aanvraag te bezoeken is.

Teatro Giovanni Mesitca

Teatro Giovanni Mesitca

In en rond het dorp van Apiro zijn wat kleine winkeltjes te vinden zoals de kleine supermarkt SI, twee ambachtelijke slagers, diverse bakkertjes en een tabaccheria die van alles en nog wat verkoopt en zoals in ieder dorp een farmacia (apotheek). Natuurlijk zijn er ook wat cafeetjes en diverse restaurantjes. Wanneer je wat gaat drinken bij café Miro moet je zeker even op het balkon gaan kijken, want daar heb je een schitterend uitzicht op het meer van Cingoli en het Sibillini gebergte. Op zondagochtend is er de weekmarkt, het is een gezellige markt en een echte ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking.

Lokale feesten - Sagra del....

Voor van alles en nog wat wordt er wel een feest georganiseerd, zo ook binnen de gemeente Apiro, hieronder een aantal van de diverse feesten.
• Half mei het Sagra della Porchetta di Sant'Isidoro
• Half juni het Sagra del Formaggio pecorino
• Eerste helft van juni Fiera del santo patrono Sant'Urbano
• 24 e 25 mei Palio della Brocca (rievocazione storica)
• In augustus Festival internazionale del folclore "Terranostra"
• In september Sagra della Polenta

Het bekendste feest in augustus is het internationale festival van de folklore “Terranostra” wat een hele week duurt. Voor dit festival komen uit allerlei windstreken folklore groepen om hun dansen te laten zien, een lust voor het oog en zoals bij elk feest zijn er vele eet- en ambachtskraampjes. Mocht je hier op dat moment zijn, dan is dit echt leuk om naar toe te gaan.

Dansgroep van Apiro

Dansgroep van Apiro "Urbanitas"

De mytische abdij Sant Urbano

Vanaf onze B&B Casa Vaniglia kijk je uit op de mytische abdij Sant Urbano. De abdij stamt uit de 11e eeuw en is schitterend gerenoveerd. Een bezoek hieraan is zeker de moeite waard.

Op 25 mei en 19 juli is er een bijzonder fenomeen zien “Het lichtgevende oog”. Om precies 07.45 uur doorkruist een zonnestraal de pastorie dan precies de in de muur gegraveerde cirkel overlapt. Tegelijkertijd doet het fenomeen zich ook voor in de crypte. Om dit mee te maken moet je dus wel vroeg opstaan en moet het natuurlijk het niet bewolkt zijn. Wij hebben het zelf al een aantal keren mogen aanschouwen en vonden het een mystieke ervaring. Ben je op dat moment bij ons? Dan gaan we graag met je mee om dit fenomeen te bewonderen.

De Monte San Vicino

De Monte San Vicino (1480 m boven de zeespiegel) is een berg in de Apennijnen, gelegen op de grens tussen de provincies Ancona en Macerata. Deze berg is al van verre te zien en heeft bijzondere vormen, vanuit het zuiden gezien heeft het de vorm van een kamelenbult, vanuit het noorden heeft het de vorm van een driehoek. Vanuit onze B&B heb je een geweldig zicht op deze berg en lijkt hij op een uitgestorven vulkaan. Op de top van de berg staat een groot ijzeren kruis. Op Paasmaandag gaan de inwoners uit de buurdorpen daar altijd picknicken met paaspizza's en vleeswaren.

Monte San Vicino en zijn omgeving Pian dell'Elmo behoort tot een natuurreservaat waar je schitterende wandelingen kunt maken. Op Pian dell'Elmo is ook een camping waar wij een ingerichte safaritent hebben staan, je kunt deze via ons vanaf drie nachten boeken. Erg leuk om dit te combineren met een verblijf bij Casa Vaniglia.

Compleet ingerichte safaritent op Camping Pian dell'Elmo

Compleet ingerichte safaritent op Camping Pian dell'Elmo

De camping is een ideale uitvalbasis om te starten met je wandelingen en te genieten van deze bijzondere plek. Wat ook een aanrader is om dit gebied te paard te ontdekken, een geweldige ervaring die je niet snel zult vergeten. Vraag naar de mogelijkheden en wij organiseren deze tocht voor je.

Elcito “het Tibet van Le Marche”

Elcito is een heel klein middeleeuws dorpje gelegen op een rotsachtige uitloper op 821 meter hoogte op de helling van de Monte San Vicino. Je kunt hier vandaan prachtig wandelen, maar het dorpje is ook gewoon leuk om het even gezien te hebben. In de zomer wordt Elcito vooral bewoond door de eigenaren die hier een tweede huis hebben. Leuk om te weten is dat er in Elcito ooit 200 mensen woonden en er nooit een winkel is geweest. Zelfs niet voor basisbehoeften, omdat het tot de jaren zeventig een zelfvoorzienende gemeenschap was.

Het meer van Cingoli

Op zo’n 10 kilometer de B&B Casa Vaniglia ligt het Lago di Castreccioni, ook wel het Lago di Cingoli genoemd. Het is een kunstmatig aangelegd stuwmeer, voor 1981 was het nog gewoon land. Wanneer het waterpeil lager is kan je dit ook zien, omdat er dan boomtoppen tevoorschijn komen. Het meer wordt gevoed door de rivier de Musone. De stuwdam werd gebouwd tussen 1981 en 1987 en heeft een hoogte van 67 meter en een lengte van 280 meter, een immens bouwwerk. Het water van het stuwmeer wordt gebruikt voor drinkwatervoorziening en irrigatie, maar natuurlijk ook voor recreatie. Je kunt er heerlijk zwemmen, de kwaliteit van het water is zeer goed. Vanuit Apiro richting Cingoli zijn er twee kleine paviljoens Arco Baleno Beach een beetje hippieachtig met een relaxte sfeer waar weinig toeristen komen en Baia di Popeye wat ligt aan de voet van de brug over het meer. Beide verhuren ligbedden en parasols en kan je er terecht voor een hapje en een drankje.

Tot slot een overzicht met divers restaurants en barretjes

Restaurants:
• Il Cassero, Via Mestica 1, Apiro
• Il Biroccio, Via Borgo Trento 51, Apiro
• Pizzeria Due Archi, Via Madonna della Figura 1/3, Apiro
• Agriturismo Ristorante Colleverde, Contrada Cozzi, 1, 62021 Apiro
• Ristorante da Enzo, Contrada Casalini 33, Apiro
• Ristorante I Ponti, Via Santa Maria Candelora, 62011 Moscosi,
• Ristorante Bed & Breakfast Lo Smeraldo, Località Castreccioni, 82, Cingoli
• Mordi Le Marche, Via Giacomo Leopardi 40, Poggio San Vicino
• Ristorante Forconi, Str. Pian dell'Elmo, 5, Pian Dell'elmo

Benieuwd naar welke van deze restaurants in onze top 5 staan?

Barretjes/cafeetjes:
• Bar Caffe Miro, Piazzale C. Battisti 10, Apiro
• Bar Pattinaggio, Viale Trieste, Apiro
• Bar Pascucci Borioni Franca, Via Martiri della Liberta 1, Apiro
• Bar, Gelato, Da Ro, Viale Trieste 27, Apiro

Mail ons

Adres

Contrada Canali 2
62021 Apiro (MC)
Le Marche, Italië
+31 623555220
+39 3883992602
info@casavaniglia.com
Webdesign: Beeldende Zaken | Fotografie: Rob Rotgers Fotografie | Technische realisatie: Dendicate