Casa Vaniglia & Wabi Sabi

Wabi Sabi wat is dat dan?

De term Wabi Sabi zie je steeds vaker voorbijkomen, in diverse bladen over interieur zoals VT Wonen maar ook in lifestyle bladen als Happinez. Twee verschillende dingen leefstijl en interieur. Maar wat is Wabi Sabi dan? Super kort gezegd betekend Wabi-Sabi de schoonheid van de imperfectie. Wabi betekend vertaald uit het Japans; alleen in de natuur leven, weg van de drukke hectische stad. Sabi staat voor schraal, verdord, verkoeld en vergankelijkheid. Volgens de leer van Wabi Sabi, een Japanse filosofie, zit schoonheid juist in dat wat imperfect is. Het is eigenlijk een combinatie van twee levenslessen die zorgen voor meer rust. Wabi staat voor eenvoud; een manier van leven in het nu. Sabi gaat over de schoonheid die komt na verloop van tijd. Het begrip Wabi-Sabi betekend dan ook meer en is door de tijd heen ook van betekenis veranderd. Het verwijst naar de vergankelijkheid en de kwetsbaarheid van dingen. De slijtage van een marmeren trap of een scheur in een houten tafelblad. En niet te vergeten het is ook de kunst van het weglaten. Wij geven zo’n object de ruimte om te schitteren in zijn eenvoud en imperfectie, dat is voor ons Wabi Sabi.

De schoonheid van imperfectie in ons interieur

Wat maakt Casa Vaniglia nou anders dan andere accommodaties? Dat is dat ons interieur geïnspireerd is op de filosofie van Wabi Sabi.
Bij het vormgeven en inrichten van Casa Vaniglia zijn wij geïnspireerd door het boek "In het spoor van Wabi" van Axel Vervoordt. Toen wij dit boek lazen wisten gelijk dit is wat past bij ons en bij Casa Vaniglia. Natuurlijk hebben wij dit naar ons eigen inzicht vertaald en hebben gebruikgemaakt van natuurlijke kleuren en materialen in combinatie met een vleugje industrieel en niet te vergeten less is more! Hierdoor heerst er bij ons een sfeer waarin iedereen zich gelijk thuis en relaxt voelt.

Less is more

Less is more

Kalkverf, ijzer en stenen muren

Onze muren hebben we geverfd met kalkverf in aardentinten, kalkverf is een natuurlijk product wat een mooi en warm effect geeft. Casa Vaniglia is opgebouwd van stenen die hier letterlijk uit de grond zijn gekomen. De muren in het huis waren bedekt met een heel dik laag beton. Gelukkig hadden wij van de gemeente een cd met foto’s gekregen, hierdoor zagen we dat er onder die dikke laag beton hele mooie stenen verstopt zaten. In verschillende kamers en ruimtes hebben wij het beton afgebikt zodat deze schitterende stenen weer zichtbaar werden. Met het afbikken van het beton kwamen de roestige stalen binten tevoorschijn, wij vonden dat een cadeautje en wilden die ook vooral zichtbaar houden. Onze werkers snapten hier totaal niets van, zo ook niet van onze vloer in de centrale keuken. Wij hebben daar hebben een resinavloer laten aanbrengen. Toen de tegels voor de bovenverdieping werden gebracht dachten ze dat ze voor de resinavloer waren. Ze zagen niet de schoonheid ervan, maar wij gelukkig wel. Ook struinen wij heel wat tweedehandswinkels, verlaten huizen en antiekmarkten af om daar onze schatten te vinden. We hebben er al heel wat gevonden zoals van kastjes, tafels, kruiken, schalen, houtenplanken van wijnvaten, oude deuren etc... Stuk voor stuk allemaal unieke items met elk een eigen verhaal.

Kalkverf in combinatie met de stenenmuur

Kalkverf in combinatie met de stenenmuur

Oude deuren met een verhaal

Onze voorliefde gaat toch wel het meeste uit naar oude deuren met een schitterend patina. Door de vele verflagen en de verwering ervan zie je de tijd die er overheen is gegaan. Een oude deur heeft een verhaal en dat zie je hierin terug. Zo kan je er over fantaseren, in welk huis zou de deur hebben gehangen, wie zijn er allemaal door die deur gegaan en wie hebben er voorgestaan, hoe zag het leven er toen uit…… Het is geen deur meer wat je toegang geeft tot een andere ruimte, maar het is een deur die je toegang geeft naar een andere tijd en je laat zien dat de vergankelijkheid ook zijn schoonheid kent. Dat de tijd verandert en alle dingen aantast, het doet je beseffen dat niet alles het eeuwige leven heeft en dat geeft nou net de meerwaarde.

Oude Italiaanse deur met een schitterende patina & pasta tafel

Oude Italiaanse deur met een schitterende patina & pasta tafel

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil je bijvoorbeeld ook zo’n een oude unieke Italiaanse deur stuur dan een email naar info@casavaniglia.com

Mail ons

Adres

Contrada Canali 2
62021 Apiro (MC)
Le Marche, Italië
+31 623555220
+39 3883992602
info@casavaniglia.com
Webdesign: Beeldende Zaken | Fotografie: Rob Rotgers Fotografie | Technische realisatie: Dendicate