Top 5 restaurants van Casa Vaniglia

Onze top 5 favoriete restaurants in Cupramontana en Apiro

Als je in Italië bent wil je natuurlijk ook lekker eten maar waar eet je nou het lekkerst en het leukst? Toen wij hier voor het eerst waren hadden we nog veel te ontdekken, graag neem ik je mee naar een paar van onze favoriete ontdekkingen.

Buon Appetito

Buon Appetito

Er zijn natuurlijk veel meer restaurants in de omgeving, maar voor nu houd ik het even bij die in Apiro en Cupramontana. Wel zo makkelijk als je hier bij Casa Vaniglia op vakantie bent en gelijk weet waar je lekker kan eten. Wat ook goed is om te weten, is dat de Italianen veel later eten dan wij Nederlanders. Vaak kan je dan ook pas terecht voor een pizza vanaf 19.00 uur want dan is de oven warm. De meeste Italianen gaan niet voor 20.00 uur naar een restaurant. Dus wanneer je eerder gaat ben je vaak de enige gast in het restaurant.

Top 5 favoriete restaurants van Casa Vaniglia:
1. Trattoria Da Fiorina – Sparapani in Cupramontana
2. Hosteria Pizzaria Il Cassero in Apiro
3. Ristorante Orietta in Cupramontana
4. Ristorante Gina in Cupramontana
5. Ristorante Lo Smeraldo, nabij Apiro (Cingoli)

Trattoria da Fiorina - Sparapani

Trattoria da Fiorina - Sparapani

1. Trattoria Da Fiorina – Sparapani

Trattoria Da Fiorina is bij de meeste mensen beter bekend als Sparapani. Dit is de naam van het wijnhuis. Toen wij hier net waren zijn wij er vele malen langs gereden zonder te weten dat je hier ook kon eten. Je rijdt er namelijk zo voorbij, vanaf de weg zie je het tankstation, het wijnhuis en een barretje. Maar wat blijkt als je bij de bar doorloopt kom je in het restaurantgedeelte wat alleen open is voor de pranzo (de lunch). Het is een knus restaurant wat door de familie Sparapani wordt gerund. Het restaurant is zes dagen in de week open, zondag is een rustdag. Mama Antonella die inmiddels ruim in de 70 is, maakt ’s morgens in de bar graag een cappuccino voor je klaar en is vaak in voor een praatje aan je tafel. Het restaurant is enorm populair onder de arbeiders, kantoorpersoneel en buitenlanders die dit adres vaak via via hebben gekregen. Er is geen menukaart, aan je tafel wordt verteld wat er die dag op het menu staat. De donderdag is een van de drukste dagen omdat het dan Carbonara-dag is, de overige dagen varieert het menu. Bij het menu zit standaard; water en wijn, een heerlijk Verdicchio of een rode wijn die meer in de winter gedronken wordt. Als afsluiter wordt er koffie met een ciambellone (een cake) geserveerd. Wil je zeker zijn van een tafeltje dan raad ik je aan om te reserveren. Zaterdags is het menu van een iets hoger niveau en komen er ook meer families en groepen vrienden eten. Voor ons is het altijd weer een feest om er te eten.
Maar ook een bezoek aan het wijnhuis is een aanrader naast de heerlijk huiswijn hebben ze er ook hele mooie kwaliteitswijnen.

Via Barchi 12, Cupramontana gelegen aan de SP9
Telefoon +39 0731 780401
Restaurant alleen geopend voor pranzo
Gesloten op zondag

2. Hosteria Pizzaria Il Cassero

Il Cassero ligt aan/in de stadswal van Apiro, wij noemen het daarom ook wel “De Muur”. Ook hier is het dat je het moet weten anders rijd je er zo voorbij. Toen wij het huis aan het verbouwen waren gingen wij er vaak heen voor de pranzo en cena (het diner), we zaten dan heerlijk op het terras of binnen. Het werd een beetje ons tweede huis. We waren dan ook erg verdrietig toen Eraldo en Piera (de eigenaars) ons vertelden dat ze er mee gingen stoppen. Op 31 december 2018 sloten ze de deuren en hadden ze geen opvolger gevonden. We namen die avond afscheid en dachten dat we er nooit meer zouden kunnen gaan eten. Tot dat het goede nieuws kwam dat de dochter en haar man de zaak overnemen. Wat waren wij blij dat Barbara en Giorgio in mei 2019 het restaurant weer opende.

Pizzaria Il Cassero Apiro, met binnen bijzondere beschilderingen

Pizzaria Il Cassero Apiro, met binnen bijzondere beschilderingen

En vanaf die tijd komen wij er weer geregeld, zomers zitten we graag buiten op het terras, maar ook binnen zitten we graag. De inrichting is net even anders dan je gewend bent maar erg gezellig. Op de menukaart tref je een ruime keuze aan pizza’s, pasta’s, vleesgerechten en desserts. Mijn favoriete pizza is de Ghiotta en als dessert de huisgemaakte Mattonella (meestal nemen we uno per due)
Wil je zomers zeker zijn van een plek op het terras dan moet je echt reserveren.

Via Mestica 14, Apiro
Telefoon +39 0733 611397
Geopend voor Cena (diner) vanaf 19.00
Zondags open voor pranzo (lunch)
Gesloten op woensdag

3. Ristorante Orietta

Orietta is de naam van de eigenaresse die in de keuken staat samen met haar man. Dochter Helen en haar vriend Giuseppe doen samen met veel enthousiasme de bediening. Orietta heeft een ruim terras op het mooiste binnenplein van Cupramontana, Piazza IV Novembre. Een heerlijke plek om te dineren en dat vinden veel mensen dus ook hier is het aan te raden om te reserveren. Ook hier is er weer een ruime keuze aan pizza’s, pasta’s en vleesgerechten. Mijn favoriete pizza hier is Pizza Orietta. Als dessert neem ik meestal een caffè Lungo om daarna bij Bar Ruggero (om de hoek) een ijsje te nemen. Je kunt daar ook nog even lekker op het terras zitten en eventueel nog een drankje nemen.

Orietta op het mooiste plein van Cupramontana

Orietta op het mooiste plein van Cupramontana

Piazza IV Novembre 1, Cupramontana
Telefoon +39 0731 780119
Gesloten op maandag

4. Ristorante Gina

Dit restaurant is veel groter dan de vorige favorieten, hier worden dan ook regelmatig aan lange tafels verjaardagen gevierd. Binnen is er airco dus mocht het erg warm zijn en je koel wilt eten dan kan dat. Buiten aan de voorkant van het restaurant is een terras waar je een schitterend uitzicht op de bergen en kan genieten van de zonsondergang.

Heerlijk eten bij Gina

Heerlijk eten bij Gina

Ook hier is er weer een ruime keuze aan pizza’s en is er een uitgebreide keuze aan andere gerechten. Bij Gina staat er ook vis op de menukaart. Wanneer je hier gaat eten neem de tijd want het kan nog wel eens wat langer duren voordat je je bestelling krijgt, maar het is het wachten meer dan waard. Na het eten kan je ook nog een wandelingetje maken in het aangrenzende park Parco Elisa.

Via Parco Elisa Amotori 13
Telefoon +39 0731 780157
Geopend voor pranzo en cena
Gesloten op woensdag

5. Lo Smeraldo te Cingoli

Ja Cingoli, maar het ligt zo dicht tegen Apiro aan dat ik dit restaurant toch meeneem in deze top 5.
Lo Smeraldo is een wat luxer en wat duurder restaurant. De keuken is dan ook wat verfijnder en exclusiever. Lo Smeraldo staat bekend om zijn antipasti een voorgerecht met diverse kleine koude en warme gerechtjes. Dit dient meestal voor twee personen besteld te worden. Het is niet echt goedkoop maar het is wel erg lekker. De meeste mensen hebben aan een antipasti meer dan genoeg, dus wacht nog even met het bestellen van de rest. Ook hier serveren ze op vrijdag vis voor de lunch. Zomers is er een groot terras waar je heerlijk in alle rust kunt genieten van al het lekkers. Dit restaurant is ook weer bij veel mensen favoriet dus om teleurstellingen te voorkomen raad ik je aan om te reserveren. Voor de fijnproevers is dit een echte aanrader. Lo Smeraldo ligt op een schiereiland in het grote stuwmeer van Cingoli.

Romantisch dineren onder de sterrenhemel

Romantisch dineren onder de sterrenhemel

Località Castreccioni
Telefoon +39 0733 612104
Geopend voor pranzo en cena
Gesloten op maandag

Wist je dat...

Misschien is het je weleens opgevallen dat er in Italië dat er twee soorten pizza’s op de menukaart staan. De pizza rosso en pizza bianca, het verschil is dat bij de pizza bianca geen tomatensaus gebruikt wordt en bij de pizza rosso wel. En wist je dat je bij Ristorante Gina een meter pizza kan krijgen met smaken naar keuze?

Wil je zeker zijn van een tafel? Dan is reserveren een aanrader voor alle restaurants want de Italianen houden erg van uit eten gaan. Met alle liefde en plezier reserveer ik een tafeltje voor jou.
Buon Appetito.

Mail ons

Adres

Contrada Canali 2
62021 Apiro (MC)
Le Marche, Italië
+31 623555220
+39 3883992602
info@casavaniglia.com
Webdesign: Beeldende Zaken | Fotografie: Rob Rotgers Fotografie | Technische realisatie: Dendicate